Friday, August 26, 2016

Resepi Kuah Kacang Sedap dan Tidak Berminyak

Setiap kali raya ini menu yang tidak ketinggalan...resepi ni sangat istimewa sebab kurang minyak boleh juga jika nak panggil xde minyak (which is memang tak bagus untuk badan) dan kurang kolestrol..haha yelah tu. Best part kuah ni memang menjadi pujian di kalangan tetamu yang hadir makan dengan nasi impit memang berulang. Bak kata tetamu selain rendang kuah kacang yang umphhh..barula rayaaaa!! :) 

Bahan-bahan:

1. Kacang tanah (500 grm)

2. Minyak Kelapa (setengah cawan)

3. Gula melaka (separuh) 
Hasil carian imej untuk gula melaka

4. Cili Kering/ Beli siap cili yg telah diblender (1 cawan)

5. Bawang besar (3 labu-blender), Serai (4 batang yg gemuk, kalau serai kurus 6 batang) dan lengkuas (besar ibu jari) -blender sekali semuanya 
Hasil carian imej untuk bawang besar
Hasil carian imej untuk lengkuasHasil carian imej untuk serai

6. Garam (secukup rasa) dalam 1 sudu kecil

7. Gula (secukup rasa) dalam suku peket (kuah kacang mesti ada rasa manis)

8. Air (agak-agak, jangan cair sangat jangan pekat sangat)

Cara-cara :

1. Mula-mula kacang tanah campur dengan minyak kelapa masukkan dalam satu kuali sangai sampai keperang-perangan (bukan goreng ye sangai dengan minyak supaya cepat masak, kalau sangai tanpa minyak pun boleh tapi yg tu sangat gigih la nak menunggunya masak cik oii, kalau rajin nak berdiri kat dapur tak salah sangai tanpa minyak) 
Hasil carian imej untuk kacang tanah

2. Lepas sangai kacang tanah tu, masukkan dalam mangkuk, lepas tu cuci dengan air (suhu biasa). Ramas-ramas kacang dalam air tu. Kulit dia akan tertanggal. Jangan risau, mana yang boleh buang buang je mana yang tak boleh buang blender je sekali. Proses ni sangat penting untuk asingkan minyak berlebihan tu so kuah kacang takkan berminyak sangat. 

3. Ambil kuali yang agak besar (sebab kita akan hasilkan kuah kacang untuk 10-15 org makan). Letak minyak yang bersih dalam setengah cawan (ingat minyak jangan banyak). Tumis bahan no. 5 yang telah di blender sehingga garing dan naik bau. (kalau nak tau macam mana garing tu sehingga air blander tu hampir kering. Kering ye bukan hangus..hehe

4. Masukkan cili kisar. Biarkan sehingga pecah minyak. Macam mana nak tau pecah minyak bila cili tu dan minyak dah agak sebati. 

5. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa. Masa tempoh ni sukatan gula dalam 4 sudu dulu. 

6. Masukkan air satu cawan, kemudian kacang yang telah di blander juga satu cawan. Sampai habis. Dengan nisbah 1 : 1 (1 cawan air 1 cawang kacang yg telah diblender) kalau last kacang tu tinggal setengah cawan masukkan setengah cawan air jugakla.

7. kemudian gaul bagi sebati dalam kuali. Masukkan gula melaka tu. Biarkan gula melaka cair di dalam kuali dengan sendiri. Tambah gula pasir (dalam 2.5 senduk) dan garam (1 sudu kecil lagi). Kemudian cuit sikit rasa manis sesuai ke tak..garam ok tak (selera masing-masing tak sama)

8. Dah nak siap ni. Tapi sebelum tu tengok kuang kacang tu masa panas atas kuali tu kering sangat ke. Kalau kering sangat tambah air. Kalau cair sangat biar dulu bagi kering sikit. Cook medium la kiranya.Haha... Tips berguna kuang kacang bila sejuk dia akan kering. And the best result bila siap masak dapat dilihat adalah kuah kacang ni tak berminyak nampak macam kacang dengan air je. 

Hasil carian imej untuk kuah kacang nasi impit

 

No comments:

Post a Comment